Loading...

Dit barn modtager konstant sansestimuli fra de forskellige sanser fx balance-, syns-, høre- og berøringssansen. Sansningerne er helt afgørende for, at dit barn fx kan gå, hoppe og tegne, høre en besked, lege med andre børn, mærke sult og mæthed, spise mad, tage tøj af/på og falde i søvn – det vil sige alle hverdagens aktiviteter både hjemme og i dagtilbud.
Dit barns følelser, adfærd og tanker hænger uløseligt sammen med det sensoriske nervesystem.

Alle børn (og voksne) bruger konstant deres sanser, men bearbejder dem forskelligt. Det kan fx betyde, at ét barn oplever en svingetur som en sjov leg, der kildrer dejligt i maven, mens et andet barn oplever det som meget ubehageligt, måske ligefrem farligt. Vi har alle en forskellig neurologisk tærskelværdi dvs. forskellige grænser for den mængde af sansestimuli, der skal til for at udløse en respons, som eksemplet med svingeturen netop viser. Nogle sansestimuli reagerer dit barns nervesystem måske meget hurtigt på, mens det reagerer langsomt på andre.

Derfor har alle børn (og voksne) deres helt egen sanseprofil. Sanseprofilen giver et billede af, hvilke sansestimuli dit barn undgår, er særlig følsom overfor eller måske ligefrem opsøger. Sanseprofilen er et standardiseret redskab, som giver dig en indsigt i og forståelse af dit barns sansebearbejdningsmønstre.

Som mennesker regulerer vi hele tiden sansestimuli gennem vores adfærd. Som voksen kan det være, at du tager solbriller på, hvis sollyset generer dine øjne, tager en trøje på, når du mærker, at du fryser, holder ved trappegelænderet på den stejle trappe, tager en hurtig løbetur, når dit hoved er fyldt med tanker ovenpå en travl dag eller lukker døren for larmen, så du kan koncentrere dig om at læse.

Måske oplever du, at dit barn reagerer voldsomt på fx høje lyde, undgår leg sammen med flere børn ad gangen, ikke kan li’ at gynge højt, aldrig vil gå med bare tæer om sommeren, bliver meget generet af sollys eller kun spiser helt bestemte typer mad. Det kan også være, at dit barn meget tit ’smelter helt sammen’, når du henter hende/ham i daginstitutionen, er klynkende og grædende, har ’raserianfald’ eller har meget svært ved at falde i søvn og sove om natten. Eller måske er dit barn altid i bevægelse og meget voldsom i sin fysiske kontakt med andre og rører konstant ved ting og andre mennesker.

Den måde dit barn reagerer på, kan ses som et forsøg på at regulere sig selv i en konkret situation. Og ofte er det et råb om hjælp, fordi dit barn har brug for hjælp til selvregulering, for at kunne trives og være tilpas.

Sanseprofilen giver en forståelse for, hvordan dit barn bearbejder forskellige sansestimuli. Det giver også en forståelse af, hvilke omgivelser og situationer, der støtter eller belaster og hæmmer dit barns deltagelse i de forskellige aktiviteter i hverdagen.

Med afsæt i sanseprofilen får du helt konkrete strategier, redskaber og metoder til at tackle de svære situationer. Og på den måde skabe langt bedre trivsel for dit barn og dig.