Loading...

Forstå hvad der trigger dit sensitive barn - med en sanseprofil

 

Måske oplever du, at dit barn reagerer voldsomt på fx høje lyde, undgår leg sammen med flere børn ad gangen, ikke kan li’ at gynge højt, aldrig vil gå med bare tæer om sommeren, bliver meget generet af sollys eller kun spiser helt bestemte typer mad.

Det kan også være, at dit barn meget tit ’smelter helt sammen’, når du henter hende/ham i daginstitutionen, er klynkende og grædende, reagerer voldsomt med at skrige, sparke og slå eller har meget svært ved at falde i søvn og sove om natten.

Eller måske er dit barn altid i bevægelse og meget voldsom i sin fysiske kontakt med andre og rører konstant ved ting og andre mennesker.

Vi bruger alle konstant vores sanser, men oplever sansestimuli forskelligt. Det kan fx betyde, at ét barn oplever en svingetur som en sjov leg, der kildrer dejligt i maven, mens et andet barn oplever det som meget ubehageligt, måske ligefrem farligt.

Derfor har alle børn (og voksne) deres helt egen sanseprofil. Sanseprofilen giver et billede af, hvilke sansestimuli dit barn undgår, er særlig følsom overfor eller måske ligefrem opsøger. 

Den måde dit barn reagerer på, kan ses som et forsøg på at regulere sig selv i en konkret situation. Og ofte er det et råb om hjælp, fordi dit barn har brug for hjælp til at regulere sig selv, for at kunne trives og være tilpas.

Sanseprofilen giver en forståelse for, hvordan dit barn bearbejder forskellige sansestimuli. Det giver også en forståelse af, hvilke omgivelser og situationer, der trigger og overbelaster dit barns nervesystem.

Med afsæt i sanseprofilen får du helt konkrete strategier, redskaber og metoder til at tackle de svære situationer. Så du ved, hvad du kan gøre for at få færre konflikter og voldsomme reaktioner i hverdagen.